Hoe zet ik een rits in een kussen ?

Hoe zet ik een rits in een kussen ?

U bevindt zich hier : Home » NAAIEN » Hoe zet ik een rits in een kussen ?

 

Hoe zet ik een rits in een kussen op een eenvoudige en gemakkelijke manier?  Hier is hoe ik dat aanpak … 

Wat ik zeker ga nodig hebben:

  • Een rits (normale rits voor soepele stoffen – geen blinde rits) 
  • Speldjes 
  • Een textielstift 
  • Een meetlint 
  • Een naadmetertje 
  • Plakband 

Dit zijn enkele van de basis naaibenodigdheden.

Voor mijn rolkussen gebruik ik 2 stukken stof van 24 cm op 44 cm. Ik leg de 2 stukken stof met de goede kanten op elkaar.  

 

Als de rits 18 cm lang is, hebben wij uiteraard een opening nodig van 18 cm om mijn rits in een kussen te zetten. In mijn voorbeeld heeft de stof een lengte van 24 cm. Dat is dus 6 cm die ik dien te verdelen aan onder en bovenkant van de stof. Ik meet telkens 3 cm af: 3 cm vanaf de bovenkant van de stof en 3 cm van de onderkant van de stof en duidt dit aan met een streepje met mijn markeerpen. Dit streepje verdwijnt toch vanzelf na het wassen of is gemakkelijk te verwijderen met water. 

 

Nadien speld ik de 2 stukken op elkaar en breng deze naar de naaimachine. 

 

De eerste 3 cm moeten dus met een normale steek gestikt worden (begin en einde moeten wel vastgehecht worden met de terugstikknop op de naaimachine). Niet vergeten om de speldjes tijdig te verwijderen. Daarna stik ik 18 cm tot aan het volgende streepje met de grootste steek op mijn machine. Daarna weer met een gewone steek, even vasthechten alsook op het einde. Nog even de naad openstrijken en ziezo zo ver staan we al… 

Ik check nog even tussen welke punten mijn rits moet komen en dan neem ik de rits en leg ze omgedraaid op de naad (verkeerde kant van de stof ligt naar boven). Ik neem mijn plakband en tape de rits met een 4-tal overlangse bandjes vast. Aan boven en onderkant steek een speldje door zodat ik precies weet vanwaar mijn stiksel mag beginnen.  

 

Ik draai de stof met de goeie kant naar boven, steek een nieuw speldje aan boven- en onderkant (de andere 2 speldjes verwijderen) en de rest van de rits langs de goede kant vastspelden. Ik voel aan de onderkant waar de tape zit, dus daar steek ik geen speldje. 

 

Nu de rits veilig ingespeld is, kan ik de stof opnieuw draaien, de tape verwijderen en mij opnieuw naar de naaimachine begeven. 

 

Op de naaimachine gebruik ik voor het instikken van deze rits het speciale ritsvoetje 

RitsvoetjeDe goede kant van de stof ligt naar boven en dan start ik aan de onderkant van de rits en begin met de rechter ritshelft. Als ik ruim over de helft ben, zet ik de naald in de stof zodat ik het ritsvoetje kan omhoog heffen. Dan kan ik een stukje van het naadstiksel losmaken zodat ik de rits naar beneden kan schuiven. Nu kan ik verder stikken zonder problemen met het schuivertje van de rits. Ik stik voorzichtig over de bovenzijde van de rits (hierbij draai ik met het machinewiel handmatig naar mij toe tot ik aan de overkant ben. 

Zo ben ik er zeker van dat ik geen problemen krijg met harde delen van de rits). Vandaar stik ik tot voor de helft, zet mijn naald weer in de stof, hef het ritsvoetje omhoog en trek het schuivertje van de rits voorbij de naald. Nu kan ik opnieuw verder stikken stikken zonder problemen met het schuivertje. 

Je kan eventueel ook paspelband maken en in je kussen verwerken.