BABY SLABBEN MAKEN EN SLABBETJES BEDRUKKEN

BABY SLABBEN MAKEN EN SLABBETJES BEDRUKKEN

LEUKE SLABBEN VOOR EEN BABY MAKEN

Slabben voor een baby maken, is echt niet zo moeilijk. Het is leuk om te doen en je hebt niet zo veel materiaal nodig. Slechts een paar stappen, en je hebt geweldig leuke bavetjes of slabbetjes!

Zelf gemaakte slabbetjes zijn een heel origineel baby geschenk. Ik ga je ook leren hoe je ze kan pesonaliseren met een glitter applicatie en/of flockvelours. Hoe fijn zou het niet zijn als jij op een baby borrel, iets eigenhandig gemaakt, kan wegschenken aan vrienden of familie. Onmiddellijk aanzien bij iedereen !

 

Wat gaan we nodig hebben?

GERUIT PATROONPAPIER

Om heel gemakkelijk te werken, tekenen we een patroon op geruit patroonpapier. Dit is patroonpapier dat bedrukt is met ruiten van 4 bij 4 centimeter.  We hebben een stukje patroonpapier nodig van 20 cm breed en 25 cm lang. Patroonpapier wordt verkocht per pakketjes van 4 of 5 bladen of per rol van 10 of 15m. De prijzen variëren van ca. 2€ tot 6€. Als je naar een stoffenspektakel gaat, vergeet niet ééntje mee te nemen. Ze worden daar heel goedkoop verkocht.  

Patroon slabbetje

BIAISBAND EN NAAIGAREN

Bovendien hebben we ook een 1,5 m biaisband nodig om het slabbetje af te werken en te kunnen strikken. Biaisband kan je zelf maken, maar om dit slabbetje te maken, ga ik kant-en-klare biaisband gebruiken.

Met biaisband kan je kledingstukken afzomen of decoratief mee afwerken. Het is schuin van draad geknipt waardoor het kan meerekken en het gemakkelijker ronde zomen afboord. Biaisband is een in drieën gevouwen reepje stof: een breder middenstuk met twee naar binnen gevouwen flapjes. Het wordt gebruikt om ruwe randen mee af te werken, randen van quilts, placemats en slabbetjes, rond de randen van de armsgaten en de hals in plaats van een beleg en als een eenvoudige strik of handvaten voor casual tassen.

Biaisband kan zo ingezet worden dat het van buitenaf (nagenoeg) onzichtbaar is; het kan ook decoratief gebruikt worden in een zichtbare rand. Het voordeel van het afboorden met biaisband is dat je geen naadwaarde hoeft aan te knippen en je dus nagenoeg geen stofverlies hebt bij het maken van een zoom.  

Uiteraard hebben we naaigaren nodig in een bijpassende kleur.

Benodigdheden slabbetje maken

STOF

Wat stof betreft is katoen en wafelkatoen een populaire keuze. Ook flanel kan, dit is een ietwat luchtiger stof.  Ook bamboe jersey is een uitstekende keuze om een bavetje uit te maken. Bamboe tricot heeft een aantal unieke eigenschappen: het is anti-bacterieel, is  sterk vocht absorberend en ultra zacht. We hebben maar een klein stukje nodig (min. 20 x 25 cm). Dus misschien heb je wel een overschotje liggen, dat je zou kunnen gebruiken.

SCHAREN en SPELDJES

 • papierschaar
 • stoffenschaar
 • speldjes

UITRUSTING

 • strijkijzer (voor de applicatie met strijkfolie)
 • naaimachine (voor de andere applicaties)

OP ZOEK NAAR EEN mooie STRIJKAPPLICATIE MET DE NAAM VAN JE BABY?

WERKWIJZE VOOR
EEN RECHT SLABBETJE

 1. kies een patroon en speld dit op je uitverkoren stof
 2. knip het patroon zonder naadtoeslag uit de stof
 3. bies de buitenrand af met biaisband
 4. nadien kan je de halsrand afbiezen met de overige biaisband en je laat aan elk uiteinde ongeveer 20 tot 25 cm uitsteken om het slabbetje te kunnen strikken
 5. dan hoef je nog enkel de strikbandje langs de vouwrand dicht te stikken

WERKWIJZE VOOR EEN ROND SLABBETJE

 1. kies een patroon en speld dit op je uitverkoren stof
 2. knip het patroon zonder naadtoeslag uit de stof
 3. bies de randen af met biaisband
 4. werk de uiteinden af met een stukje klittenband

Om biaisband aan te stikken, verwijs ik graag naar onderstaande video van Fiftyways Studio waarin perfect wordt getoond hoe je hiervoor best te werk gaat.

PERSONALISEREN EN BEDRUKKEN

Baby bavetjes zijn heel dankbaar om er iets leuks van te maken. Er zijn verschillende dingen die je kan doen.

WERKEN MET EEN KANT-EN-KLAAR APplicatie

Je kan kant-en-klare applicaties kopen en op naaien of op stikken. Hiervoor gebruik je een kleine zigzagsteek op je machine.

Hiernaast een foto van een slabbetje waarbij ik een gekochte applicatie en bijpassend biaisband heb op gestikt.

 

ZELF EEN APPLICATIE MAKEN

Uiteraard kan je ook zelf een leuke tekening maken en die zelf gaan appliceren. Hier is Vliesofix heel handig voor.

Vliesofix is te koop per vel of per meter in de stoffenzaak. Het is een dubbelzijdig soort klevend papier voor stoffen applicaties. Wanneer je het op een stof strijkt, blijft het permanent plakken en dat maakt het een stuk gemakkelijker dan naaien. Je kan applicaties met Vliesofix op stof vastzetten. Het is dubbelzijdig, waardoor de ene kant plakt op de applicatie, je het papier verwijdert en de andere kant op het slabbetje strijkt.

Pas op. Vliesofix is niet hetzelfde dan vlieseline. Het verschil is dat vlieseline enkelzijdig is en dus bijvoorbeeld wordt gebruikt  ter versteviging van kleding op bepaalde plaatsen (zoals kraag of tailleband). Vlieseline is eigenlijk een merknaam voor een binnenvoering of vlies die op textiel wordt gestreken of vastgenaaid. De merknaam is dermate bekend geworden, dat deze in het algemeen gebruikt wordt voor alle soorten van versteviging of binnenvoering van textiel.

Je zou eventueel een zelfgemaakte applicatie ook met textiellijm op het bavetje kunnen vastplakken. Maar dit geeft echter niet zo’n mooi en glad resultaat.

Wat ook kan, is met restjes stof werken. Op onderstaande afbeelding heb ik uit een lapje stof een zakje gemaakt voor onderaan de slab. De boord van het zakje heb ik omgeslagen en dan met de overlock vastgezet wat tevens een mooie meerwaarde aan het zakje geeft. Bovendien heb ik een hartje geknipt uit diezelfde stof en deze eenvoudige zelfgemaakte applicatie met de naaimachine op het slabbetje gestikt.

Wil je een bijzondere afbeelding of de naam van je baby’tje extra in de verf zetten dan kan ik deze voor jou in FLOCKFOLIE of GLITTERFOLIE maken. Op die manier heb je gemakkelijk en snel een heel gepersonaliseerd slabbetje gemaakt.

APPLICATIES MET FLOCKFOLIE (OF flockvelours)

Naar mijn mening maak je de meest prachtige applicaties door gebruik te maken van flockfolie (wordt ook wel strijkfolie of strijkvelours genoemd) en/of glitterflex.

VOORDELEN VAN FLOCKFOLIE

 • voelt zacht en veloursachtig aan
 • het heeft tevens een ietwat verhoogd dimensionaal effect
 • is een geweldig goedkoop alternatief voor borduren

AANBEVOLEN TEXTIEL

 • 100% katoen
 • 100% polyester
 • alle katoen/polyester mengelingen
 • lycra of spandex

Je kan in de handel vellen flockfolie en glitterflex kopen. Je kan zelf een afbeelding knippen of snijden als je een snijplotter hebt.  In de video hieronder laat ik je zien hoe je een slabbetje kan bedrukken met flockvelours door gebruik van een strijkijzer.

Ik heb een eenvoudig bloemetje uitgetekend in Adobe Illustrator dat je hieronder gratis kan downloaden om eventueel zelf uit te printen met een Cameo of Cricut plotter. De blaadjes van het bloemetje heb ik uitgesneden in rode flockfolie en het hart van het bloemetje in witte glitterflex.  Uiteraard kies je voor je eigen kleuren die afgestemd zijn op de biaisband die je hebt aangestikt. In de video toon ik hoe je deze strijkapplicatie aanbreng op een zelfgemaakt slabbetje.

Download hier het gratis bestand: Bloemetje in SVG 

Of download hier het gratis bestand: Bloemetje in PDF

Glitter letters op roze sweatshirt - glitterdesign
Strijkapplicatie Vlinder
BEKIJK OOK ANDERE STRIJKAPPLICATIES

Zoals je ziet, zijn er veel mogelijkheden om iets leuk te doen met een slabbetje en dat kan je zeker zelf eens proberen. Laat mij weten of het lukt en geef hieronder je reactie.