Er zijn verschillende soorten naaisteken. Ik laat je hier vier basis handwerk naaisteken zien die ik het meeste gebruik : de rijgsteek, de stiksteek, de blinde steek en de blindzoomsteek.
Naaien lijkt misschien een van de meest ouderwetse huishoudelijke taken. Mensen besteden deze taak meer dan wel uit. Het kan echter erg handig zijn als je een paar basis naaisteken kent om zelf wat reparaties uit te voeren.
Zelfs als je de nieuwste naaimachine hebt, zal je toch op een gegeven moment mogelijks moeten naaien met de hand. Soms levert dit zelfs een beter en sneller resultaat op.
Dus laten we eens een paar van deze basis naaisteken en naaitechnieken van nader bekijken
de Rijgsteek:
De rijgsteek is de basistechniek voor alle naaisteken met de hand. Alle soorten naaiwerk zijn gebaseerd op basis van deze techniek. Het is een handige naaitechniek dat wordt gebruikt om:
- Lapjes stof aan elkaar te naaien zodat ze niet verschuiven ten opzichte van elkaar
- Om bijvoorbeeld patches op te naaien
Alles wat je nodig hebt is een draad en een naald. Je maakt een knoopje en begint aan de achterkant van de stof. De rijgsteek is zichtbaar aan beide kanten van de stof. Je eindigt met een knoop aan de achterkant van de stof.
Wanneer we met dubbele draad deze steek gebruiken om markering te geven op een patroon, wordt dit het doorslaan genoemd. Deze steek is bedoeld om figuurnaden en andere tekens op de stof aan te duiden voordat de definitieve steken worden gemaakt met de naaimachine. Je trekt de steek niet aan en maakt een lusje.Ze hoeven niet mooi te worden genaaid omdat ze nadien toch worden verwijderd eens het werkje is gestikt.
U kunt de rijgsteek ook gebruiken om stof te fronsen of rimpelen. Wanneer je twee rijen basissteken maakt, trekt je aan beide draden en duwt de stof achteruit en dat geeft je die leuke fronsjes
Trucjes:
- Als je rechte steken wilt, kunt je een stippellijn op je stof tekenen met een textielstift (zodat de markeringen die je hebt gemaakt tijdens het wassen verdwijnen)
- Of je trekt streepjes op een stukje tape op gelijke afstand, plakt de tape op je stof en zo zie je perfect waar je naald moet komen
De stiksteek:
De stiksteek is een geavanceerde variatie op de rijgsteek. Er zijn 2 manieren om deze steek te maken.
Zoals je zal zien in de video is de eerste misschien makkelijker voor linkshandige mensen en de tweede voor rechtshandige mensen.
Het idee is om continu een stap terug en twee stappen vooruit te doen langs uw stiklijn.
De stiksteek is uitzonderlijk stevig, duurzaam en flexibel voor het bevestigen van beschadigde delen van kleding. Een stiksteek is perfect voor:
- Ritsen bevestigen
- Herstellen van die plaatsen waar de stiknaad is losgemaakt
- te gebruiken als een sterke naad, vergelijkbaar met de rechte steek van een naaimachine
- als decoratieve afwerking
DOWNLOAD GRATIS NU E-BOOK MET 30 LEUKE NAAITIPS
De blinde steek:
De blinde steek is een hechttechniek om iets met de hand dicht te naaien wat nauwelijks zichtbaar mag zijn,
Deze naaitechniek is geschikt voor het dichtnaaien van gaten in delen van uw kleding waar je bijvoorbeeld een opening hebt moeten laten om je werk binnenstebuiten te keren of bij een kussen waar je een vulling hebt moeten insteken.
- Een blinde steek kan ook worden gebruikt om de voering te sluiten.
- Het kan ook worden gebruikt om kleine gaatjes of scheuren te repareren.
- Ideaal is natuurlijk te kiezen voor een sterke draad die goed bij uw stof past.
Naaitechniek:
Kom onder de stof vandaan, pak een klein stukje stof op je naald en trek deze erdoor. Ga in de vouw en kom er wat verder uit. Neem dan weer een stukje stof en ga zo maar door .
Zo kun je dus kleding problemen oplossen door over deze vaardigheid te beschikken.
de Blindzoomsteek:
Het is de meest populaire naaitechniek. Je kunt ook de blindzoomsteek maken met de stikmachine, maar de mooiste en beste manier om een blinde zoom te maken van bijvoorbeeld een feestjurkje, is met de hand. Deze steek zorgt ervoor dat de draad bijna onzichtbaar is.
Hij is niet aan de buitenkant en nauwelijks aan de binnenzijde te zien. Deze “blinde” steken verbergen zich namelijk onder gevouwen randen.
De video hiernaast kan jou ongetwijfeld helpen met deze veel gebruikte technieken voor het naaien met de hand. Ik vond deze het meest interessant omdat ik ze het meeste gebruik en ook omdat ze worden gebruikt voor diverse naai doeleinden en niet onbelangrijk : allen kunnen uitgevoerd worden zonder een naaimachine te gebruiken! Dus wanneer je bijvoorbeeld een mondmasker maakt en je hebt geen naaimachine, dan kan de kennis van deze soorten naaisteken je zeker verder helpen.
Veel succes!