Hoe maak je een mondmasker

Hoe maak je een mondmasker

Hoe maak je een mondmasker, dat gemakkelijk is voor beginners en dat tegelijkertijd ook licht is om te dragen (methode 1). Vooral nu er warmere dagen aankomen, heb ik liever iets lichter om op te zetten. In sommige landen delen ze van die papieren mondmaskertjes aan om tot het openbare vervoer toegelaten te worden. Ik denk dat dit zelfgemaakte mondmaskertje dan toch beter scoort. 

Hoe maak je een mondmasker met filter (methode 2) om jezelf en geliefden te beschermen en om anderen die ze hard nodig hebben te helpen? Wel we kunnen deze uit katoenen stof gaan knippen en stikken. Uiteraard zijn deze maskers geen medische maskers want die maskers zijn maar 1 à 2 uur goed en dan moeten ze weggegooid worden. Maar indien we ze maken in katoen, zoals in ons geval, kunnen ze eventueel wel gewassen worden in de kookwas en hoef je ze niet weg te gooien. Deze mondmaskers zijn eenvoudig en kunnen ook door beginners gemaakt worden. Ben je beginner en wil je graag weten wat je allemaal nodig hebt om te starten met naai projecten, heb ik speciaal voor jou een blogpost gemaakt over zelf kleding maken : hoe begin je eraan? Wat heb je nodig?

METHODE 1 : VOOR BEGINNERS

mondmasker met enkele laag stof en elastiekjes

Benodigdheden:

  • Katoenen stof, geweven of tricot. dat maakt niet uit, zolang de stoffen maar in de kookwas kunnen
  • Elastiek die mee in de kookwas kan of katoenen linten. Je kan katoenen biais maken die we dubbelvouwen en dicht stikken
  • patroonpapier of ander stukje dun papier
  • een papierschaar en een stoffenschaar
  • speldjes
  • eventueel krijt of iets om je naadwaarde af te tekenen
  • een lintmeter of lat 
  • garen
  • een naaimachine
  • een strijkijzer

HOE MAAK JE DIT MONDMASKER 

  • maak een patroontje uit papier met volgende afmetingen : 20 – 17 cm
  • leg het patroontje op de stof en knip uit met 1 cm naadwaarde
  • knip nog 2 stukjes stof van 10*3 cm met 1 cm naadwaarde
  • knip elastiekjes uit (van max. 1 cm breedte) met een lengte van 15 cm
Mondmasker knippen
  • vouw de 2 langste uiteinden van je stuk stof 1 cm naar binnen en plooi nogmaals naar binnen 
  • speld vast
  • strijk deze plooien plat
  • maak plooien midden in de stof : eerste plooi op 5 cm
  • 2de en 3de plooi op 3cm
  • strijk deze plooien mooi plat

 

  • stik de geplooide uiteinden vast met een rechte steek (voor diegenen die geen naaimachine hebben, en toch een mondmasker willen naaien, heb ik een speciale blogpost gemaakt over hoe je met de hand naait)
  • leg de stukjes stof met de verkeerde kant op de mooie kant van het lapje stof
  • stik deze vast met een rechte steek
  • plooi dubbel om en stik vast
  • knip het overtollige weg mits een naadwaarde van 1 cm
  • draai deze naadwaarde naar binnen toe
  • stik met een rechte steek
Mondmasker stikken
Mondmasker met elastiek maken
  • neem 2 elastieken van 15 cm
  • leg deze aan weerskanten op de verkeerde kant van het masker
  • stik vast door een aantal keren over en weer over de elastiek te stikken (stik op hetzelfde stiksel van je naad)

 

Gratis E-book Naaitips
Dagen
Uren
Minuten

DEZE 35 NAAITIPS BESPAARDEN MIJ VEEL TIJD EN FRUSTRATIE - vul je gegevens in en ONTVANG ZE GRATIS IN JE MAILBOX

/ ( dd / mm )

METHODE 2 : VOOR GEVORDERDEN

MONDMASKER MET DUBBELE LAAG VOOR GEBRUIK MET FILTER EN STRIKLINTEN

Biaisband strijken

Voor dit mondmasker heb je  2 stukken stof nodig. Eentje van 21,5 op 20 cm en eentje van 19 op 20 cm en bijpassend garen. Ook hebben 4 stroken stof nodig van 5 cm breed en een ongeveer 40 cm lang om de linten te maken.

We starten met het afmeten en knippen van de lintenIk ga van deze stukken stof linten maken door gebruik te maken van een biaisbandmaker van 2,5 cm. Dit is een handige tool om zelf je biaisband te maken. Plooi een hoekje om en stop dit aan de achterzijde in de biaisbandmaker. Je kan de biais met een scherp voorwerp helemaal doorduwen en nadien enkel nog strijken. Plooi de gemaakte band dubbel en pers.

Nadien stikken we het lint dicht met een rechte steek. Zet de naald van je stikmachine zo ver mogelijk rechts zodat je dicht tegen de naad kan stikken. Aan begin en einde maak je het stiksel vast door nog eens achter- en voorwaarts te stikken. Wanneer je garen gebruikt van dezelfde of bijpassende kleur van je stof is het stiksel nauwelijks zichtbaar.

Vervolgens leggen we het patroontje op de stof en spelden dit vast. Voor het patroontje (welke is voorgesteld door de FOD Volksgezondheid) verwijs ik naar de de blog van Bernina, waar je dit kan downloaden. 

Geef kleine knipjes (tot halverwege de naad) of markeringen met een textielstift (koop deze nu met 10% korting) daar waar de plooitjes moeten komen. Duid aan waar onder- en bovenkant is.

Plooitjes instikken

Nadien pers ik de plooien in beide delen van de stof. Neem 2 cm en schuif naar beneden. Ervoor zorgend dat de markeringen op elkaar komen te liggen. Zo creëer je plooitjes van 1 cm. 

Strijk ook de onderste randen 1 cm om en strijk ook een omslag van 2 cm in aan de onderkant van de buitenkant van het masker naar de verkeerde kant van de stof toe. 

Nadien speld ik de plooien vast en laat daarbij voldoende ruimte dus meer dan 1,5 cm van de kant zodanig ik ze straks kan laten zitten wanneer de 2 delen op elkaar worden gestikt. . 

Stik de onderste naden vast met een rechte steek.

Speld de striklinten vast en blijf daarbij een beetje van de kant weg  Zorg er dan voor dat de linten goed in het midden liggen zodanig dat we ze straks niet meestikken.

Voor- en achterkant worden op elkaar gespeld. De onderkant van het masker blijft open. Want van die stukken hebben we de naden al vastgestikt en die zijn dus afgewerkt.

Nadien stik ik de delen op elkaar met 1 cm naadwaarde en hecht vast bij het begin en het einde.  Zo zijn de plooien ingestikt en kan ik nadien de speldjes verwijderen. 

Voor de afwerking van de binnenkant heb ik mijn overlock machine bovengehaald en werk ik zo de randen af. Heb je geen overlock dan kan je met een zigzagsteek van je naaimachine afwerken.

We keren het werkje om, duwen de hoekjes in, knippen nog wat draadjes af en hebben een mondmasker met lintjes waarbij je een filter kan insteken.

methode 3 : NAUWAANSLUITEND

MONDMASKER MET ELASTIEKJES EN FILTER

Patroon mondmakser uitknippen

Het patroon dat ik hier gebruik is te downloaden via onderstaande link. 

Dit patroon is een medium en er zit een centimeter naadwaarde aan. Wil je een kleiner masker, dan maak je het patroontje kleiner door er een centimeter af te knippen en wil je een maatje groter dan knip je rondom rond met één centimeter extra erbij.

Voor de achterzijde van de stof knip ik vlieseline (H180, H200 of H250 is geschikt) die straks wordt opgestreken. Vlieseline geeft de stof wat meer stevigheid. 

Wat je ook kan doen als je effen wit of zwarte katoenen stof hebt, is om deze te bedrukken met een leuk tekstje of afbeelding.  

Voor het filterzakje aan de binnenkant gebruik ik zwarte katoenen stof. We kunnen hiervoor dezelfde patroon gebruiken en deze 2,5 cm omvouwen. Dan leggen we  hem ook 2,5 cm van de kant. We spelden vast en vouwen het uiteinde van de stof onder de patroon. Dan knippen we de stof voor de binnenkant van het mondmasker uit. 

Wanneer alles is geknipt; halen we ons strijkijzer boven en vouwen en strijken  de omslag naar binnen toe. Strijk ook de naadwaarde naar binnen toe.

Als we hiermee klaar zijn, kunnen we de goede kanten op elkaar spelden. Zowel van de onderkant als de bovenkant van het masker. Deze helften gaan we zo dadelijk aan elkaar stikken.

Dus we stikken zowel de mooie bovenkant van de stof als het zwarte filterzakje in het midden aan elkaar .Niet vergeten om het stiksel vast te zetten door eens naar achter en voor te stikken.

We geven een mooi stiksel op de omgeplooide naadwaarde. Op deze manier is de binnenzijde mooi afgewerkt.

Vervolgens strijken we de naden plat zodat we de mooie kanten op elkaar kunnen spelden. 

Zorg dat je middenkanten goed op elkaar vastgespeld zijn. Voor de rest gebruik ik graag van die knijpertjes. Dat gaat lekker snel en maakt geen gaatjes in je stof.

Je stikt de 2 delen aan elkaar en maakt een aantal knipjes in de ronding, zodat wanneer we ons werkje draaien, alles mooi strak zit.

Voor de versteviging aan de neus gebruik ik hier een paperclip die in aan de zijkanten met een tangetje heb omgebogen. Om dit in je mondmasker te stikken, gebruik je een zigzag steek. Ga hierbij uiteraard voorzichtig te werk.

Dan strijken we de naadwaarden om en vouwen en strijken de uiteinden 2,5 cm naar binnen en ook de naadwaarde van 1 cm.  

Wil je graag aan de slag? Download dan dit patroon.

Omdat er in de winkel geen elastiek meer was te krijgen, kwam ik op het idee van haarelastiekjes voor het mondmasker te gebruiken. Je kan het als tijdelijke oplossing gebruiken of vindt je het goed zitten, dan kan je ze er uiteraard in laten en zo dragen. Vindt je ze niet zo gemakkelijk zitten, dan kan je nog altijd later als er in de winkel terug elastiek te krijgen is, losmaken en deze instikken. 

Voor het instikken van de haarbandjes heb ik mijn speciaal koordvoetje gebruikt. Heb je dit niet, dan kan je zorgen dat je met je naald zo dicht mogelijk tegen de koord aanstikt. 

Nu geef ik nog eens een tweede stiksel een 2 cm van de kant  en daarmee is ons masker klaar.

Hopelijk heb ik je op weg geholpen om een mondmasker te maken dat je kan helpen jezelf en anderen te beschermen. Ik wens iedereen veel sterkte in deze moeilijke tijden en dank tevens alle mensen in de zorgsector voor hun ongelooflijke inzet en volharding. 

Heb je zin om in deze tijd van thuis zitten, meer te weten over hoe je de beste keuzes maakt bij je eerste naai project, heb ik speciaal voor jou deze blogpost geschreven “Welke naaimachine, patroon en stof moet ik kiezen voor mijn eerste naaiproject?” Zeker eens checken!

GEEN ZIN OM ZELF EEN MONDMASKER TE MAKEN?

Neem dan een kijkje in de shop voor leuke bedrukte mondkapjes met glitter e.a.

BEKIJK ONZE LEUKE BEDRUKTE MONDKAPJES

Klik Hier

Volg mij op Facebook, Instagram of op mijn YouTube kanaal: