Paspelband maken

Paspelband maken

U bevindt zich hier : Home » NAAIEN » Paspelband maken

 

Paspelband kun je kant-en-klaar kopen, maar dat bestaat maar in een beperkt aantal kleuren. Het grote voordeel van je eigen paspelband te kunnen maken, is dat je het dan perfect aan je project kan aanpassen. Zodat het niet alleen praktisch is, maar ook mooi oogt.

Paspelband zelf maken

Wat heb je nodig om je eigen paspelband te maken?

  • Koord
  • een markeerstift voor textiel of krijt
  • een snijmat
  • schaar of rolmes voor textiel
  • meetlatje
  • garen
  • speldjes
  • recht geknipt stuk stof 

Voor meer info over de basisbenodigdheden, check hier mijn bericht over zelf kleding maken, hoe je eraan begint en wat je ervoor nodig hebt.

Hoe ga je te werk ?

Afmeten van de stroken

De zelfkant (d.i. de buitenrand, de “natuurlijke” rand van een lap geweven stof = daar waar de inslagdraden van richting veranderen of soms ook de naam van de stof staat) wordt gelijk gelegd met onze mat.

We vouwen de korte kant diagonaal omhoog zodat het gelijk komt met de langere bovenkant. Op die manier wordt een driehoekje gevormd. Eenmaal je die vouw hebt, is het een goed idee om deze te strijken met je strijkijzer; zodat het gemakkelijker voor je wordt om te starten met knippen.

Dan moeten we bepalen hoe breed we de banden moeten maken. Daarbij houden we natuurlijk rekening met de dikte van onze koord. We nemen de dikte van de koord en voegen daar nog een naadwaarde aan toe. En dit doen we x 2. Dus mijn koord is 5 mm en ik wil een naadtoeslag van 1,5 cm. Dat betekent dat ik stroken moet knippen van 1,5 + 0,5 cm = 4 cm breed. Paspelband afmeten - GlitterDesign.be

We nemen nu ons meetlatje en textielmarker en meten 4 cm af van de kant. Met een langere meetlat verbinden we de markeringen en trekken lijnen. Nadien meet je vanaf die lijn opnieuw 4 cm af en trek je op dezelfde manier een tweede lijn. Blijf lijnen trekken tot je bij de andere schuine rand komt. Op het einde blijft er nog een klein driehoekje over dat je gewoon mag wegdoen.

Knippen of snijden van de stroken

Je kan de stroken knippen met een schaar of makkelijker nog snijden met met een rolmes.

Paspelband snijden - GlitterDesign.beNadien ga ik je laten zien hoe ik van 2 stroken één geheel maak zodat ik deze aan elkaar kan stikken.

Aan elkaar zetten van de stroken

Om 2 stroken aan elkaar te zetten, leg je de 2 goede kanten op elkaar zodanig dat ze een rechte hoek vormen. Als je het correct doet, moet het er zo uitzien (zoals een rechthoek) en steken er 2 stukjes stof uit. Dat is perfect normaal. Je steekt er een speldje aan en het kan zo naar de naaimachine. Voor en achter vasthechten. Nadien de naden openstrijken. Uitstekende hoekjes afknippen.

Wanneer je op deze manier enkele stroken aan elkaar hebt gestikt, kan je er je koord tussen leggen en dichtstikken.

Je legt de aan elkaar gestikte stroken met de goede kant op tafel en legt je koord in het midden, vouwt de stof over de koord dicht en gebruikt speldjes om alles voorlopig dicht te houden voor het stikken.

Stikken van de paspelband met het ritsvoetje

Voor het stikken van de paspelband, gebruik je best een ritsvoetje. Dan kan je zo dicht als mogelijk tegen je koord aan stikken. Jouw ritsvoetje kan er uiteraard anders uitzien. Dat hangt een beetje af van de stikmachine die jij gebruikt. Zo dicht mogelijk tegen de koord stikken terwijl je de rafelkanten van je stof op elkaar houdt. Ritsvoetje

Wanneer de paspelband helemaal gestikt is, kan je het op je stof gaan vastmaken. Je legt de rafelkanten van het biesje en van je stuk stof op elkaar. De rafelkanten moeten op elkaar en de koord naar de binnenkant. Wanneer je de achterkant van bijvoorbeeld je kussen op de voorkant legt, dan wordt de paspelband mooi ingesloten tussen de twee lagen stof.

Paspelband verwerken in je project

Het biesje mooi op de stof spelden. In de hoeken is het een beetje moeilijker, maar doe je best om alles zo mooi mogelijk te leggen.

Waar de uiteinden bij elkaar komen, moet de stof elkaar voor een stukje overlappen. De koord kan je knippen, zodat deze mooi op elkaar aansluit. Als de koord te veel uitrafelt, kan je er een beetje plakband rond doen. Je vouwt dan de ene kant van het uiteinde van de stof een half centimetertje naar binnen en overlapt het andere uiteinde op zo’n manier dat het er net uitziet. Dan kan je er zo overstikken. Paspelband stikken

Nu de paspelband helemaal aan de voorkant van onze stof is gespeld, kunnen we het naar de naaimachine brengen en het vastleggen met de grootste steek op je machine met behulp van het ritsvoetje. Wanneer je zoveel als mogelijk langsheen het uiteinde van je stof stikt, ga je achteraf niks meer zien van dit stiksel.

Nadien neem je je ander stuk stof en legt deze op je stof met de paspelband, speld ze samen en stik je ze aan elkaar vast door opnieuw gebruik te maken van je ritsvoetje en zo dicht mogelijk tegen het biesje aan te stikken.

Nu je je eigen paspelband kan maken, ga je zeker geen problemen hebben om een mooi sierkussen te stikken met paspelband.

 

Wat vond je van dit project ?  Vond je deze nuttig – geef dan een like.
Heb je opmerkingen of vragen. Geef dan hieronder een reactie.