U bevindt zich hier : Home » NAAIEN » Welke naaimachine, patroon en stof moet ik kiezen voor mijn eerste naaiproject ?
In mijn vorige blogpost heb ik aangegeven welke de Basisbenodigdheden zijn die je gaat nodig hebben om te starten met je eerste naaiproject. Maar uiteraard zijn er nog een aantal zaken waar we moeten bij stilstaan, willen we gaan starten met een eerste naaiproject.
Vandaag ga ik dieper in op volgende topics :
- een naaimachine kopen
- zelfmaakmode tijdschriften met patronen
- stof en fournituren
WELKE NAAIMACHINE KIES IK ALS BEGINNER?
- Dat is uiteraard een belangrijke keuze die je zelf moet maken. Mij heeft men indertijd aangeraden om te starten met een degelijke machine die een aantal basisfuncties had maar daarnaast toch ook enkele extra functies. En ik ben daar eigenlijk heel blij om. Op die manier schrikt het in het begin niet te veel af. En na verloop van tijd, heeft men dan toch de mogelijkheid om eens te gaan experimenteren met die leuke extraatjes.
- Als je voor een degelijk merk kiest en je wil nadien een modernere naaimachine met meer mogelijkheden, dan hoef je niet alle accessoires opnieuw te kopen. Tegenwoordig zijn er machines op de markt met veel computergestuurde functies. Maar de basis is en blijft dat een machine recht moet kunnen stikken alsook een zigzag steek kan doen.
- Natuurlijk moet je aan een eerste machine niet te veel uitgeven, als je niet weet of je het echt gaat leuk vinden om zelf kleding te maken. Maar anderzijds stikt een goedkope naaimachine niet altijd even goed. Hou dit zeker ook in het achterhoofd bij een eventuele aanschaf.
Kies voor een degelijke machine met basisfuncties en enkele extra’s voor niet te veel geld
- Wat een aanrader is, is dat de machine een automatisch knoopsgat kan maken. Handig is ook de draadinrijger (gemakkelijk om je draad door de naald te krijgen) als de ogen niet meer zo goed mee willen.
- Best kan je naar een plaatselijke winkel gaan en vragen of je enkele modellen mag uitproberen of tracht zo veel mogelijk reviews op internet te vergelijken vooraleer je overgaat tot een aankoop. Enkele gekende merken zijn : Bernina, Brother, Janome, Juke, Pfaff en Singer.
ZELFMAAKMODE TIJDSCHRIFT EN PATROON KIEZEN
- Er zijn veel leuke tijdschriften te koop waarin patronen zitten die je gemakkelijk kan overtekenen of uitknippen, met de uitleg hoe je tewerk gaat bij het maken van het kledingstuk. Later kan je eventueel zelf je patronen gaan uittekenen. Maar om te beginnen vind ik de tijdschriften het handigst. Heel gekend zijn Burda, Burda Style en Burda Easy maar je hebt ook Knip, Diana, Simplicity en La Maison Victor en nog vele anderen.
- Best bepaal je zelf ook eerst je maten. Want de maten vermeld in de tijdschriften zijn niet altijd de gewone confectiematen.
- In elk tijdschrift vindt je een soort werkschriftje met informatie over de werkbladen (patronen) en hoe je je maat neemt, uitleg over de tekeningen en de gebuikte symbolen hierbij.
STOF EN FOURNITUREN KIEZEN
- Nadat je hebt beslist wat je wil maken, check je best eerst even de uitleg in je zelfmaakmode tijdschrift om te kijken welke soort stof aanbevolen wordt om dat bepaalde kledingstuk te maken. Wanneer je niet de juiste soort stof kiest, kan je soms voor onaangename verrassingen komen te staan. Een je een patroontje geschikt voor een tricot stofje gaat gebruiken met zijde, gaat dit niet het gewenste resultaat geven !
Check altijd welke stof geschikt is voor welk patroon
- Als beginner koop je best iets effen of een stof met motieven waarbij het niet snel gaat opvallen als je even scheef zou gaan. Kijk ook na welke fournituren (stikzijde, rits, knopen, …) je gaat nodig hebben. Als je stof en fournituren tesamen koopt, dan kan je onmiddellijk zien of het goed bij elkaar past. Er zijn winkels waar je terecht kan voor zowel stoffen als fournituren zoals Nostex, welke verschillende vestigingen over België hebben.
- In het voor- en najaar worden er her en der in het land en in Nederland stoffenbeurzen gehouden. Een gekende stoffenbeurs is “Het Stoffenspektakel”. Hieronder vindt je een handig overzicht van de beurzen die nu in het voorjaar worden georganiseerd.