Hoe strass steentjes aanbrengen met een hotfix applicator

Hoe strass steentjes aanbrengen met een hotfix applicator

WAT IS EEN HOTFIX APPLICATOR?

Je kan hotfix applicator gebruiken om hotfix steentjes vast te hechten aan diverse materialen.

Hotfix steentjes, of ook strass-steentjes genoemd zijn gemaakt van loodkristalglas dat machinaal is geslepen en gepolijst voor een hoogwaardige afwerking. Aan de achterzijde van de steentjes bevindt zich een laagje hittegevoelige lijm. Deze lijm heeft ongeveer 20 seconden nodig om te verhitten en zich te hechten aan een oppervlak. Echter om volledig uit te harden, mag je toch rekenen op een 24 uur.

VOORBEREIDING VOOR HET GEBRUIK VAN DE HOTFIX APPLICATOR

Als het de eerste keer is dat u een hotfix apparaat gebruikt, is het een goed idee om eerst op een stuk karton of restmateriaal te testen.

Je hebt ook een pincet met fijne puntjes nodig.

Je werkt best op een stevig oppervlak, zoals een tafelblad of een werkoppervlak. Strijkplanken zijn niet geschikt omdat ze onvoldoende ondersteuning bieden.

Als je hotfix steentjes op stof aanbrengt, zorg er dan voor dat de stof glad is. Dus indien nodig kan je je stof best eerst even strijken.

Bij het aanbrengen van de strass-steentjes aan dunne en delicate stof is het het beste om een ​​stukje karton of een bakpapiertje tussen de lagen stof te plaatsen om te voorkomen dat de lijm doorsijpelt en alle lagen stof aan elkaar hecht.

Voor je het hotfix apparaat inschakelt, kies je de juiste maat van applicator tip of mondstuk voor de strass-maat waarmee je gaat werken. de maten zijn geëtst in de zijkant van zo een tip. Als je niet zeker weet wat de vereiste maat is, plaatst u de tip over het strass steentje. Het juiste mondstukje, neemt het strass steentje op.

De tip van de applicator past op het uiteinde van de hotfix applicator. Schroef voorzichtig de applicator tip van de juiste maat vast.

WELK MATERIAAL IS GESCHIKT OM MET DE HOTFIX APPLICATOR TE GEBRUIKEN?

Om een succesvolle sterke hechting te bekomen, moet het materiaal in staat zijn om de kleefstof te absorberen wanneer deze wordt gesmolten. Materialen zoals papier, kaart, wol, katoen, linnen, viscose, tule, denim, lycra, katoenen jersey, zijde, synthetische stoffen (polyester enz.) en kunstbont zijn allemaal geschikt om hotfix stenen aan te brengen. Minder absorberende materialen zoals glas, plastic, glad leer en stoffen met een wax coating zijn niet geschikt voor het absorberen van de hotfixlijm en dus ook niet voor het aanbrengen van strass-steentjes.

Een strass- of hotfix applicator wordt geleverd met meerdere mondstukjes of tips voor verschillende formaten van hotfix of strass steentjes. Je kan de applicator gebruiken om hotfix steentjes op verschillende oppervlakken aan te brengen zoals stof, denim, op handtassen, schoenen, zakken, e.a.

Dit zijn de stappen voor het werken met de hotfix applicator met behulp van de standaard opzetstukjes :

 1. Selecteer de juiste tip voor het formaat strass dat u aan het instellen bent …. alle tips zijn duidelijk geëtiketteerd met betrekking tot maat: 6SS, 10SS, 12SS, 16SS, 20SS en 30SS.
 2. Gebruik de platte mondstukjes als je steentjes met een platte bovenkant plaatst
 3. Steek de stekker in het stopcontact
 4. Laat het apparaat ongeveer 2 minuten opwarmen … het is klaar voor gebruik
 5. Giet de steentjes uit. Plaats het kledingstuk op een hittebestendig oppervlak, naar boven gericht op de plek waar je steentjes wilt aanbrengen. Je kan eventueel een beschermend stukje stof  tussen de voor- en achterkant van je kledingstuk plaatsen. Dit voorkomt de mogelijkheid dat lijm door de bovenste laag sijpelt en een vlekje aan de andere kant achterlaat
 6. Gebruik eerst de steentjes die met hun goeie kant naar boven en de lijmkant (grijs) naar beneden liggen! Duw de juiste tip over de steen, houd hem omhoog, wacht even en kijk of de lijm smelt (als deze glimt en er kleine blaasjes verschijnen)
 7. Zodra de lijm smelt, duw het steentje zacht op de stof, gebruik geen kracht en trek je applicator terug … laat hem NIET op de steen liggen … gewoon duwen en terug. De steen hecht zich vast in de stof en trekt zich los van hotfix applicator
 8. Als je de punt van de applicator te lang op de stof laat, zal de lijm van de steen lopen, de steen in de tip van de applicator blijven zitten en zal het moeilijk zijn om dit recht te zetten  …. gewoon naar beneden en terug omhoog. Zo simpel als dat
 9. Laat afkoelen en test even of het steentje goed blijft vastzitten door er even over te wrijven.
 10. Neem een andere steen en herhaal dit totdat je alle stenen op hun plaats hebt
 11. Laat afkoelen en wrijf over de stenen om te zien of ze allen goed vastzitten.

In de video hieronder laat ik je zien hoe je een hotfix applicator kan gebruiken om bijvoorbeeld een broek te pimpen :

 

 

werken met een hotfix applicator

KIES HIER VOOR EEN VOORDELIG HOTFIX STARTERSPAKKET

Basic

Starter
21,95
 •  

pro

Super De Luxe
32,45
 •  
PopulaIr

Een strass – of hotfix applicator wordt geleverd met meerdere mondstukjes of tips voor verschillende formaten van hotfix of strass steentjes. Je kan de applicator gebruiken om hotfix steentjes op verschillende oppervlakken aan te brengen zoals stof, denim, op handtassen, schoenen, zakken, e.a.

SCHOENEN EN SNEAKERS PIMPEN MET STRASS

Als je je afvraagt of het ook mogelijk is om schoenen of sneakers te gaan customizen met strass, dan kan ik daar volmondig “ja” op antwoorden. Bovendien is het helemaal niet zo moeilijk. Ik zal het je laten zien in onderstaande video.

Dit zijn de stappen voor het werken met de hotfix applicator met behulp van de platte opzetstukjes :

 1. Je kan er de voorkeur aan geven om de steen op de plaats te leggen waar je hem wil aanbrengen en het platte opzetstukje te gebruiken.
 2. Leg de steen met de lijmkant naar beneden op je gekozen oppervlak
 3. Plaats de applicator zachtjes op de steen en laat hem daar gedurende een 10-tal seconden. Gebruik GEEN kracht!
 4. Laat afkoelen en check of de steentjes goed vastzitten
 5. Herhaal het proces voor alle stenen die niet goed vastzitten

Tips

 • Gebruik het hotfix apparaat met het juiste opzetstuk voor de overeenkomstige steentjes
 • Indien er toch een steentje zou blijven plakken in je opzetstukje, gebruik dan een naald om het steentje los te duwen
 • Houd tips schoon met een klein borsteltje (het soort dat u gebruikt om de grill schoon te maken)

ANDERE MANIEREN OM STRASS STEENTJES OP TEXTIEL AAN TE BRENGEN

panda stippelpatroon voor SS10 hotfix steentjes

STIPPEL PATROON

Kies zelf je kleur strass steentjes en stippel je afbeelding

Strass applicatie

strass applicatie

Kant-en-klaar + gemakkelijk en snel zelf op te strijken

dansschoen in sticky flock template materiaal

hotfix patroON

Zelf bedrukken van meerdere items wordt mogelijk

Bepaal of jouw stof geschikt is om te hotfixen

Om een goeie binding van strass steentjes mogelijk te maken, moet het materiaal waarop ze gaan bevestigd worden, geschikt zijn. De lijm van de hotfix steentjes smelt namelijk door er hitte op aan te brengen en deze moet kunnen geabsorbeerd worden door de stof waarop ze worden aangebracht.
 
Materialen als katoen, linnen, viscose, denim, lycra, katoen jersey en synthetische polyester materialen, papier, karton kunnen geschikt zijn. Niet geschikt zijn materialen als glas, plastic, zacht leder en stoffen met een wax coating.
 
Maar geen nood ! Een eenvoudige test om uit te zoeken of jouw materiaal absorberend is, is de water druppel test. Als het water van het oppervlak afloopt, is het niet geschikt om te gebruiken met hotfix steentjes. Of wanneer stof een grote hoeveelheid wasverzachter in zich heeft opgenomen, moet het best eerst gewassen worden.
 

BELANGRIJK : WASINSTRUCTIES 

Nadat de lijm is aangebracht, kan deze in de machine worden gewassen, maar wordt deze niet aanbevolen voor chemisch reinigen omdat sommige van de gebruikte chemicaliën de lijm kunnen denatureren, waardoor deze kan verkleuren en broos worden of oplossen.

Draai de kleding binnenstebuiten en was op 30°C. Kleding met strass steentjes stop je best niet in een droogtrommel, maar hang je op een kapstok en laat je aan de lucht drogen.

CONCLUSIE

Een hotfix applicator gebruiken is een snelle manier om snel een aantal steentjes op een item aan te brengen. Je hebt enkel een basis hotfix starterspakket nodig bestaande uit een applicator en steentjes en je kan al aan de slag om kleding te pimpen. Het geeft je ook een grote vrijheid in creativiteit. Je legt de steentjes op je uitverkoren oppervlak in een patroon dat je in je gedachten hebt en je kan starten. 

Wil je toch iets preciezer werken, dan kan je een patroontje op voorhand in potlood of kleermakerskrijt uittekenen en dan de hotfix steentjes aanbrengen.

Er zijn uiteraard ook andere manieren om strass steentjes aan te brengen : zoals met hotfix patronen, met strass-applicaties of stippelpatronen.  Bekijk wat je precies wil gaan pimpen en hoe groot het design is dat je wil om te beslissen welke methode voor jou het meest geschikt is.

Wil je graag een eigen logo, gepersonaliseerde tekst of afbeelding? Die kan ik deze voor jou omzetten in een strass applicatie. Je kan hiervoor altijd contact met me opnemen door onderstaand formulier in te vullen, te bellen of te mailen.