Creatieve Ideeën met strass steentjes

Creatieve Ideeën met strass steentjes

Ken je dat gevoel: je hebt zin om eens iets speciaal te maken, dat niet te veel werk is maar toch zichtbaar is om aan iedereen te laten zien? Kan je raden wat ik je ga voorstellen? 

Nog een extra tip nodig? Het lijkt een beetje op diamond painting maar geeft veel sneller resultaat en je kan er mee naar buiten komen… 

Wat dacht je ervan om je garderobe te pimpen met strass? Misschien heb je een kledingstuk liggen dat er nogal gewoontjes uitziet en je daarom eigenlijk niet meer draagt. Misschien zouden je jeans, sneakers of pumps er veel leuker uitzien als er glittersteentjes op zouden zijn aangebracht.  

In deze blogpost ga ik u verschillende manieren laten zien om snel aan het werk te gaan met het bestrassen” (leuk woord, niet?) van schoenen en kleding. En met mijn hotfix hobbypakket heb je alles wat je nodig hebt om je creatieve ideeën met strass steentjes uit voeren.

Strass op kleding en schoenen
Werken met een hotfix applicator

CREATIEVE IDEEEN MET STRASS : WAT HEB JE NODIG?

Je hebt vast al een heleboel creatieve ideeën in je hoofd, of niet? Om je te helpen van start te gaan heb ik een hotfix knutsel ideeën pakket samengesteld. Hierin zit o.a. een hotfix applicator, strass steentjes, een paar patroontjes, uitwisbare textielstift en transferfolie. Een hotfix applicator wordt gebruikt om strass steentjes vast te hechten aan diverse materialen. Dit doe-het-zelf hotfix instrument kan prachtige patronen, vormen en zelfs belettering maken voor uw items, waaronder kleding, portemonnees, mobiele telefoons, riemen, poppen, plakboeken, schoenen en accessoires. Met deze set kun je eenvoudig en snel aan de slag om iets leuk op te fleuren voor jezelf of een cadeau te maken voor vrienden of familie. Je kan ook patronen downloaden op de site, zoals deze skull patroon of engelenvleugels.

Hotfix steentjes, of ook strass-steentjes genoemd zijn gemaakt van loodkristalglas dat machinaal is geslepen en gepolijst voor een hoogwaardige afwerking. Aan de achterzijde van de steentjes bevindt zich een laagje hittegevoelige lijm. Deze lijm heeft ongeveer 5 à 20 seconden nodig om te verhitten en zich te hechten aan een oppervlak. Echter om volledig uit te harden, mag je toch rekenen op een 24 uur 

Om een succesvolle sterke hechting te bekomen, moet het materiaal in staat zijn om de kleefstof te absorberen wanneer deze wordt gesmolten. Materialen zoals papier, kaart, wol, katoen, linnen, viscose, tule, denim, lycra, katoenen jersey, zijde, synthetische stoffen (polyester enz.) en kunstbont zijn allemaal geschikt om hotfix stenen aan te brengen. Minder absorberende materialen zoals glas, plastic, glad leer en stoffen met een wax coating zijn niet geschikt voor het absorberen van de hotfixlijm en dus ook niet voor het aanbrengen van strass-steentjes. 

Een eenvoudige test om uit te zoeken of een materiaal absorberend is, is de waterdruppeltest. Wanneer je een klein beetje water over het oppervlak giet en het water van het oppervlak loopt en niet in het materiaal wordt opgenomen, is het niet geschikt voor gebruik met strass steentjes. Als het materiaal in kwestie een grote hoeveelheid wasverzachter bevat, moet het mogelijk worden gewassen voordat hotfix steentjes worden aangebracht met een hotfixapplicator of door andere hittebron, zoals een strijkijzer of een hittepers. 

Hoe cool is het niet om je eigen glittershirts te kunnen maken. Voel je je niet zeker genoeg om het onmiddellijk op je mooiste jurk te doen, oefen dan eerst op een oude jeans of zo.

SNEL STARTEN MET DE HOTFIX APPLICATOR 

 • Als het de eerste keer is dat u een hotfix-applicator gebruikt, om je creatieve ideeën met strass uit te werken, is het een goed idee om eerst op een stuk karton of restmateriaal te testen. 
 • Je werkt best op een stevig oppervlak, zoals een tafelblad of een werkoppervlak. Strijkplanken zijn niet geschikt omdat ze onvoldoende ondersteuning bieden. 
 • Als je hotfix steentjes op stof aanbrengt, zorg er dan voor dat de stof glad is. Dus indien nodig kan je je stof best eerst even strijken. 
 • Teken een patroontje op je gekozen item met de uitwisbare textielstift 
 • Bij het aanbrengen van de strass-steentjes aan dunne en delicate stof is het het beste om een stukje karton of een bakpapiertje tussen de lagen stof te plaatsen om te voorkomen dat de lijm doorsijpelt en alle lagen stof aan elkaar hecht. 
 • Voor je het apparaat inschakelt, kies je de juiste maat van applicator tip voor de strass-maat waarmee je gaat werken. Je kan de maten terugvinden in de zijkant van zo een tip. De maten zijn erin geëtst. Je moet wel goede ogen hebben … of een vergrootglas kan ook helpen natuurlijk. Als je niet zeker weet wat de vereiste maat is, plaatst je de tip over het strass steentje. De juiste applicator tip, neemt het strass steentje op. 
 • De tip van de applicator past op het uiteinde van de hotfix-applicator. Schroef voorzichtig de applicator tip van de juiste maat vast. 
 • Verwarm het Hotfix-applicator gedurende 2-3 minuten voor 
 • Plaats de steentjes op de stof met de platte kant tegen de stof 
 • Druk op de applicator op de steentjes en wacht 5-8 seconden 
 • Plaats de applicator op de steun standaard om te voorkomen dat dingen op tafel worden verbrand 
 • Wacht minstens 5 minuten om van hotfix-tip te veranderen 
 • Wacht minstens 24 uur om te wassen 
Knutselideeënpakket met Hotfix

CREATIEVE IDEEN MET STRASS, EEN UITGEKNIPTE TEKENING, TEXTIELSTIFT EN HOTFIX APPLICATOR 

In het pakket zitten verschillende maten van uitgeknipte sterren in karton. (Je kan uiteraard altijd zelf een tekening maken en uitknippen.) Leg de ster op je een shirt, sneaker of gsm-hoesje, teken rondom de vorm van de ster over op je gewenste item met de uitwisbare textielstift. Nadien kan je dan met de hotfix applicator de gekozen steentjes aanbrengen op de net getekende lijnen. De lijnen van de uitwisbare stift verdwijn als vanzelf.  In de video hieronder heb ik mijn creatieve ideeën toegepast op een paar van mijn sneakers.

 Zelfklevende strass steentjes Saffier       Eenhoorn in strass steentjes

CREATIEVE IDEEEN MET STRASS, SJABLONEN EN TRANSFERFOLIE  

Hieronder geef ik u een stappen-plan mee voor het uitwerken van ideeën met een stippelpatroon Je kan de uitleg hieronder uitprinten en naast u leggen of ook gewoon naar de video’s kijken waarin ik de verschillende stappen overloop.

STAPPENPLAN

 • Knip een stuk transfer papier (speciaal ontworpen voor de productie van warmteoverdrachten van hotfix steentjes) ongeveer 3 cm groter in alle 4 richtingen dan de afbeelding zal zijn (verwijder het achtergrondpapier niet voordat u gaat knippen) 
 • Nadat het papier op de gepaste grootte is gesneden, mag de achterkant van het transferpapier (= de witte gewafelde rugkant) verwijderd worden. Bewaar dit op een veilige plaats en gooi het niet weg! 
 • Plak dit doorschijnend transferpapier (let op! met zijn KLEVENDE kant naar BOVEN) aan de hoeken vast met kleine stukjes plakband op het werkoppervlak. Dit dient er enkel voor dat het geheel niet kan verschuiven tijdens het leggen van de steentjes. Plak het ook niet TE stevig vast, want dan kan je problemen ondervinden bij het verwijderen van de overdracht. Gewoon even de hoekjes zachtjes vastzetten 
 • Plaats de hotfix steentjes met behulp van een pincet of nog gemakkelijker met het bijgeleverde pick-up potlood op de tape precies daar waar je ze hebben wil. Als het steentje niet direct goed zit, kan je dit verwijderen en opnieuw leggen zo vaak als nodig om het gewenste resultaat te bekomen. DENK ERAAN dat de GOEDE kant van de strass of hotfix steen (glimmende zijde met facetten) naar beneden komt in de tape 
 • Schik de glitter steentjes op het patroon. Wanneer je klaar bent, verwijder dan voorzichtig de tape aan de hoeken van de transfertape en plaatst de papieren achterkant (glanzende zijde) terug op de transfertape. Zorg ervoor dat de steentjes niet verschuiven. Als je nu je nieuwe overdracht omdraait, met de goede kant naar boven, zie je het eindresultaat. Als het dit is wat je zoekt, ben je klaar met deze overdracht. Zo niet, dan kunt u op dit moment nog wijzigingen aanbrengen. 
 • Nadat de transfer is gemaakt, kan deze worden toegepast op elke stof aan de hand van een strijkijzer of hittepers. Verwijder de achterkant van de transfer, plaats de transfer op het kledingstuk precies waar je het wilt hebben. (je krijgt geen tweede kans zodra er hitte is toegepast, dus neem je tijd en plaats goed. In dit stadium kan je de transfer nog verplaatsen. Nadien passen we hitte toe, om de steentjes aan de stof te doen kleven.  

Nadat de lijm is aangebracht, kan deze in de machine worden gewassen, maar wordt deze niet aanbevolen voor chemisch reinigen omdat sommige van de gebruikte chemicaliën de lijm kunnen denatureren, waardoor deze kan verkleuren en broos worden of oplossen. Bekijk ook bijgevoegde wasvoorschriften. Keer het textiel binnenstebuiten en was op niet meer dan 30°C. 

Ik heb het strass patroontje aangebracht op de achterzak van mijn jeansbroek. Deze keer heb ik met Crystal kleurige strass steentjes gewerkt.

               Steentjes voor op kleding       Achterzak met strass steentjes patroon

Zoals je ziet, hoeft het helemaal niet moeilijk te zijn om eraan te beginnen. Heb ik je geïnspireerd en wil je zelf aan de slag met dit hotfix pakket? Neem dan een kijkje in de shop.