1234
Goedkoop shirts bedrukken met glitter of strass steentjes
1Stippel patroon
2Pick-up potlood
3Hotfix steentjes
4Transferfolie

Goedkoop shirts bedrukken met glitter of strass steentjes

Hoe kan ik iets creatief en goedkoop gaan doen met een nieuwe T-shirt of hoe kan ik mijn oude kleding nieuw leven inblazen en er bovendien nog mee schitteren ook? Die vraag stelde ik mij een tijdje geleden ook. En wel ik denk dat ik een oplossing heb gevonden. Je kan namelijk zelf gemakkelijk en goedkoop shirts bedrukken met glitter of strass steentjes.

Bekijk hier met mij hoe je dat kan doen aan de hand van een stippelpatroon en transferpapier. Een leuke creatieve methode die heel geschikt is, indien je een uniek patroon wilt hebben met exacte plaatsing van deze glittersteentjes.

WERKEN MET STRASS STEENTJES EN STIPPELPATROON

Wat je nodig hebt voor je project met een stippelpatroon en hoe kan je daarmee je kleding bedrukken met glitter:

TIP: CHECK EERST OF JE DE JUISTE HOTFIX STEENTJES HEBT VOOR DIT PROCES! Op de achterzijde van deze steentjes is een klein laagje lijm aangebracht dat smelt bij toepassing van hitte. Twijfel je of je de juiste hebt, doe dan even een test op een lapje stof.

Klaar?

Hier volgen de instructies:

  • Kies een stippelpatroon of hotfix patroon in de webshop, maak er zelf ééntje of download één van de gratis bestandjes die in mijn blogpost zijn terug te vinden (druk het gekozen bestand af met je printer. Let er hierbij op dat je de instelling van de printer eventueel aanpast zodat de afbeelding niet geschaald wordt en dat het stippelpatroon op 100% wordt afgedrukt)
  • Giet de steentjes uit in een potje of schaaltje. Als je meer dan één maat, kleur of combinaties gebruikt, gebruik dan voor elk afzonderlijk schaaltjes want je wil ervoor zorgen dat ze niet gemengd worden
  • Knip een stuk transferpapier (speciaal ontworpen voor de productie van warmteoverdrachten van strass en hotfix steentjes) ongeveer 3 cm groter in alle 4 richtingen dan de afbeelding zal zijn Verwijder het achtergrondpapier niet voordat u gaat knippen
  • Nadat het papier op de gepaste grootte is gesneden, mag de achterkant van het transferpapier (= de witte gewafelde rugkant) verwijderd worden. Bewaar dit op een veilige plaats en gooi het niet weg! materiaal bedrukken met steentjes
  • Plak dit doorschijnend transferpapier (let op ! met zijn KLEVENDE kant naar BOVEN) aan de hoeken vast met kleine stukjes plakband op het werkoppervlak. Dit dient er enkel voor dat het geheel niet kan verschuiven tijdens het leggen van de steentjes. Plak het ook niet TE stevig vast, want dan kan je problemen ondervinden bij het verwijderen van de overdracht. Gewoon even de hoekjes zachtjes vastzetten

kleding bedrukken met transfertpapier

  • Plaats de hotfix steentjes met behulp van een pincet of nog gemakkelijker met een pick-up potlood op de tape precies daar waar je ze hebben wil. Als het steentje niet direct goed zit, kan je dit verwijderen en opnieuw leggen zo vaak als nodig om het gewenste resultaat te bekomen. DENK ERAAN dat de GOEDE kant van de strass of hotfix steen (glimmende zijde met facetten) naar beneden komt in de tape
  • Schik de glitter steentjes op het patroon. Wanneer je klaar bent, verwijder dan voorzichtig de tape aan de hoeken van de transfertape en plaatst de papieren achterkant (glanzende zijde) terug op de transfertape. Zorg ervoor dat de steentjes niet verschuiven. Als je nu je nieuwe overdracht omdraait, met de goede kant naar boven, zie je het eindresultaat. Als het dit is wat je zoekt, ben je klaar met deze overdracht. Zo niet, dan kunt u op dit moment nog wijzigingen aanbrengen.

HOE BEDRUKKEN met strass steentjes?

Nadat de transfer is gemaakt, kan deze worden toegepast op elke stof aan de hand van een strijkijzer of hittepers. Verwijder de achterkant van de transfer, plaats de transfer op het kledingstuk precies waar je het wilt hebben. (je krijgt geen tweede kans zodra er hitte is toegepast, dus neem je tijd en plaats goed. In dit stadium kan je de transfer nog verplaatsen. Nadien passen we hitte toe, om de steentjes aan de stof te doen kleven. Deze manier van werken is hetzelfde als voor het zelf bedrukken met hotfix patronen en het aanbrengen van een strass applicatie.

strass-steentjes op kleding strijkenCONCLUSIE: Voor- en nadelen van werken met stippelpatronen om kleding te bedrukken:

Voordelen:

Je kunt met deze methode strass steentjes dichter bij elkaar plaatsen dan kan worden gedaan strass applicaties. Je kan exacte unieke afbeeldingen, kunst, woorden, of gelijk wat stippelen. Kinderen kunnen zich urenlang vermaken door dingen te maken voor hun eigen kleding … een heel unieke manier om ze uit de problemen te houden tijdens vakantiedagen. Je kiest zelf de steenmaat waarmee je aan de slag wil.

Nadelen:

Voor deze methode trek je best enige tijd uit en vereist een vaste hand. Wanneer je meerdere kledingstukken met dezelfde afbeelding wil pimpen, is deze methode geen haalbare optie. Dan is het waarschijnlijk beter om te overwegen een hotfix template te gebruiken, of eventueel een aangepaste transfer te laten maken van de afbeelding die je wenst. Dan is dat een snellere manier van bedrukken. Nog sneller en gemakkelijker om te bedrukken is het gebruik van afgewerkte strass applicaties. Deze dien je enkel op te strijken op een item naar keuze.

MAAR! Als je een op maat gemaakte applicatie wilt produceren, is deze methode ideaal als testoverdracht. Houd er wel rekening mee dat voor aangepaste overdrachtsproductie je steentjes ongeveer 1,5 mm uit elkaar moeten worden geplaatst.  Dit omdat het overdrachtsproces niet toelaat dat steentjes elkaar raken (tenzij ze met de hand worden geplaatst)

De strass steentjes van deze tijger werden één voor één geplaatst op een hotfix patroon. Dit met steentjes van verschillende maten en kleuren. Nadien werd de strass applicatie op een wit T-shirtje aangebracht met een hittepers.