Strass steentjes op kleding strijken of Glitterflex ?

Strass steentjes op kleding strijken of Glitterflex ?

KLEDING MOOIER MAKEN DOOR GEBRUIK TE MAKEN VAN STRASS HOTFIX STEENTJES, EN/OF GLITTERFLEX

Benieuwd hoe je strass steentjes op kleding strijken kan? Wil je graag oude of nieuwe kleding bedrukken om ze mooier maken, te “pimpen” zeg maar met strass-steentjes of hotfix steentjes? Dat kan met behulp van stippelpatronen en hotfix tape of met een hotfix applicator rechtstreeks op de kleding, tassen of schoenen.

Wat zijn hotfix steentjes?

Hotfix steentjes zijn van glas gemaakt maar op een zodanige manier dat ze een mooie glans geven zodat ze op echte juweeltjes gaan lijken. De voorzijde is gefacetteerd glas. En hoe meer facetten het glas krijgt, hoe meer glans.

De achterkant van hotfix steentjes moet worden gespiegeld met een zilveren coating om licht te reflecteren, net zoals spiegels moeten worden gecoat met zilver om reflecties weer te geven. Zonder de coating is een plat achterstukje niet meer dan een stuk transparant glas van enige vorm dat geen licht reflecteert, behalve van het oppervlak.

De achterkant is grijs, groen of zwart van kleur, maar als je goed kijkt, is er al droge lijm toegevoegd aan het donkere, vlakke oppervlak. Aangezien er al lijm op de hotfix steentjes zit, hoef je alleen nog warmte toe te passen om ze onder andere aan te brengen op kleding.

Strass op kleding en schoenen
Ronde Strass Steentjes Crystal AB

Eerst : Wat is het verschil tussen strass- en hotfix steentjes ?

De naam strass komt van de ontdekking van kristallen die zijn verzameld uit de Rijn.

De populariteit van steenkristallen was aanvankelijk beperkt omdat de kristallen alleen op deze locatie beschikbaar waren. Een juwelier uit de Elzas, George Friedrich Strass, ontdekte een proces voor het imiteren van diamanten door metaalpoeder te gebruiken om de onderkant van glas te bekleden in 1775. Het nieuwe proces verhoogde de complexiteit, schittering en reflecterende eigenschappen van het glas. De populariteit van de edelsteen nam voortdurend toe en uiteindelijk verspreidde de populariteit zich over heel Europa. Vandaar de verwijzing naar strass-steentjes. Beiden worden door elkaar gebruikt. Er bestaat ook een maattabel voor strass steentjes.

Hoe kan ik nu strass steentjes op kleding strijken?

Dit kan je onder andere doen met een strijkijzer of een hotfix applicator. In enkele van mijn volgende blogberichten ga ik hier dieper op in :

Wat is glitterflex ?

Een andere leuke manier om je kleding dat tikkeltje “extra” te geven, is het gebruik van glitterflex. 

Tekst in glitterflex

GlitterFlex is een glitterachtig materiaal dat kan worden gebruikt in plaats van applique stof om verbluffende, stralende creaties te creëren.  Glitterflex bevat echte glittervlokken ingekapseld in een hoogkwalitatieve smeltlaskleefstof en is in veel kleuren verkrijgbaar. Het kan gemakkelijk met een applique schaar worden weggesneden of met een plotter.

GlitterFlex hecht aan katoen, ongecoat polyester, stoffenmengsels, wol en linnen. Hier kan men heel mooie creaties mee maken, om bijvoorbeeld T-shirts of kinderkleding heel origineel te maken.

Hoe kan ik kleding bedrukken met glitterflex ?

Glitterflex hecht zich gemakkelijk. Er kunnen mooie strijkapplicaties uit glitterflex gemaakt worden Het wordt best aangebracht met een hittepers, of ook nog transferpers genaamd. Maar het lukt zelfs met een strijkijzer. In mijn blogpost over strijkapplicaties en het geheim om shirts uniek te maken, lees je hier meer over. Of het nu is om je oude kleding te pimpen of een origineel T-shirt te bedrukken en er iets echt persoonlijk van te maken, het is duidelijk dat je hier veel kanten mee op kan.

laat mij jou helpen

glitterdesign voor

ONTWERPEN

Het voor jou omzetten van teksten en afbeeldingen in flockfolie, glitterflex of andere flexfolie. Strass letters, tekens en afbeeldingen

roze strass steentjes

TUTORIALS

Info over hoe je zelf kleding, schoenen, tassen of andere items kan bedrukken met glitter

Rode Kinder T-shirt met naam en 2 hartjes in glitter

MATERIALEN

Hotfix starterspakketen, patronen, strass steentjes,  strass applicaties en andere benodigdheden om zelf te starten met items te beglitteren

Heb je een vraag of wil je jouw eigen logo, tekst of afbeelding in strass steentjes omgezet?  Dan kan je onderstaand formulier gebruiken.