WAT IS FLEXFOLIE?
Wat is flexfolie, vraag je? Of is de echte vraag – waarvoor gebruik je flexfolie, hoe ga je er mee aan de slag en waar moet je op letten?
Er is niets zo leuk als een creatie maken die je nadien kan aanbrengen op een item van je keuze. De creatieve mogelijkheden zijn oneindig. Het lijkt simpel maar kan soms frustrerend zijn. Ik help je alvast op weg met enkele tips en video’s.
Flex folie is, zoals de naam het zelf zegt, een flexibele folie. Het is een speciaal soort vinyl dat op bepaalde stoffen kan worden aangebracht om tekst, ontwerpen en promotionele artikelen te maken. Het materiaal bestaat uit een voorkant met lijmlaag en een achterkant (drager of backing genaamd). Het wordt geleverd in een rol- of vellenvorm met een klevende achterkant. Zo kan het gemakkelijk worden gesneden met een snijplotter, gepeld (of geweed) met een pelhaak en door het toepassen van warmte op materiaal vastgehecht. In het Engels spreekt men van HTV (Heat Transfer Vinyl). Dus dat geeft een duidelijker hint dat het hier gaat over een vinyl waar warmte aan te pas komt. Flexfolie moet je altijd in spiegelbeeld snijden
WELKE SOORTEN FLEXFOLIE ZIJN BESCHIKBAAR?
Er zijn vele soorten kleuren, stijlen en afwerkingen. Er zijn transfers mogelijk in mat, glanzend en zelfs glittermateriaal (mijn persoonlijke favoriet natuurlijk); de zogenaamde glitterfolie, daarmee kan je op een leuke manier glitter op je kleding gaan aanbrengen. Je kan ook transfers krijgen in flockfolie. Deze zijn duurzaam en voelen fluweelachtig aan. Er zijn ook designs te krijgen in holografische, reflecterende, glow-in-the-dark, reflecterend en 3D techno flex, die het ontwerp een beetje doet opblazen. Heel speciaal en leuk effect!
Er zijn verschillende grote fabrikanten zoals Siser en Stahls die merkversies van hun eigen folie hebben. De merkselectie wordt bepaald door het substraat waarop de flex folie wordt gebruikt, de methode van warmteoverdracht en persoonlijke voorkeur. Elk merk heeft verschillende versies van vinyl die zijn gemaakt voor specifieke stoffen en substraten. De boodschap is dus testen! Ik raad je ten zeerste aan om elke nieuwe soort die je gebruikt, eerst eens te testen.
WAARVOOR WORDT FLEXFOLIE GEBRUIKT?
Flexfolie heb je in een groot aantal kleuren en genoemde speciale opties. Het wordt het best gebruikt voor eenvoudige ontwerpen met minimale kleuren, aangezien elke afzonderlijke kleur of patroon die in het ontwerp wordt gebruikt, moet worden gesneden, gepeld en met warmte moet worden geperst. Bepaalde soorten flex kan op elkaar worden geperst om meerkleurige ontwerpen te vormen. Hoe meer lagen er bij betrokken zijn, des te moeilijker het is om elk van beide te matchen om het eindresultaat te bereiken. Dus dat kan best een uitdaging zijn. Flex kan niet worden gebruikt voor kleurenfoto’s of iets dergelijks. Daar zijn andere toepassingen voor.
Flex kan worden gebruikt om speciale effecten te creëren met zijn glitter, flock, holografische, glow-in-the-dark en 3D effecten. De mogelijkheid om meerdere lagen op elkaar te gebruiken hangt af van het type vinyl dat wordt gebruikt.
WAAROP KAN MEN FLEXFOLIE AANBRENGEN?
Vanwege de manier waarop het vinyl wordt aangebracht, gebruik je het op stoffen en materialen die de warmte en druk kunnen verdragen, die nodig is om de overdracht goed te laten hechten. Voor stoffen en kleding zijn dit typisch temperaturen in het bereik van 120 tot 150 graden Celcius. Het product (ook bekend als een substraat) zal ook moeten kunnen weerstaan aan de druk en warmte van een strijkijzer of hittepers.
Je kan met gemak flexfolie bedrukken op o.a. polo’s, t-shirts, petjes, jeans, tassen, jassen, zakken, rompertjes, dassen, lakens, sjaals, schorten en canvas.
Elke fabrikant van flexfolie zal opsommen welke producten voor elk type vinyl kunnen worden gebruikt. Stoffen zoals katoen, katoen / polyester mengsels, polyester en canvas werken goed met flex folie. Er zijn soorten flex die ook met nylon en leer kunnen worden gebruikt. Producten zoals papier en kunststoffen werken echter niet goed omdat ze niet de warmte kunnen opnemen die nodig is om het vinyl aan het substraat te hechten. Het is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat het juiste vinyltype wordt gebruikt met het juiste substraat.
WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN FLEXFOLIE EN VINYL?
Het grote verschil tussen flexfolie en vinyl, is dat het niet wordt aangebracht met warmte. Het is dus eigenlijk gewoon één grote sticker!
Er zijn net zoals bij flexfolie enorm veel keuzemogelijkheden. Bekijk altijd voor welke doeleinden je het gaat gebruiken, vooraleer je een aankoop doet.
WAAROP MOET JE LETTEN ALS JE FLEXFOLIE KOOPT?
Zoals reeds vermeld, is er een zeer ruimte keuze aan kleuren, materialen en merken. Het dient dus gezegd dat er ook grote verschillen kunnen zijn in kwaliteit. Aangezien je flexfolie moet kunnen aanbrengen op rekbare materialen, moet de flex zelf ook goed rekbaar zijn. Het moet uiteraard geschikt zijn voor bedrukking op katoen en polyester of een combinatie hiervan. Vervolgens moet het gemakkelijk te pellen zijn en na het aanbrengen niet loslaten. Het moet wasbaar zijn en ook lang meegaan.
Voor je flexfolie koopt, denk altijd goed na waarvoor je het precies gaat gebruiken en check of de flex geschikt is voor datgene dat je ermee wil doen. Wil je graag direct aan de slag, dan kan je in de shop onbedrukt blanco textiel vinden evenals de kwalitatief hoogstaand en tevens voordelige flexfolie. Twijfel je nog over iets of heb je nog een vraag, mag je mij altijd een berichtje sturen.
Nu je weet wat flexfolie is, wat je ermee kan doen en waar je moet op letten, kan je aan de slag :
- een creatie maken met de software van je snijplotter
- flexfolie snijden (gespiegeld)
- ontwerp pellen (weeden)
- aanbrengen met een hittepers of de flexfolie strijken