Flex folie aanbrengen op hout, canvas, leer, badstof en polyester

Flex folie aanbrengen op hout, canvas, leer, badstof en polyester

In het begin dat ik flexfolie leerde kennen, dacht ik dat dit alleen iets was voor op kleding, Maar dat had ik duidelijk mis. Flex folie kan je op zoveel meer dan enkel op stof aanbrengen. Laten we dat samen eens bekijken. Ik ben voor je gaan uitzoeken hoe je flexfolie op hout, canvas, polyester, leer en zelfs op een handdoek aanbrengt. Lees je deze blogpost helemaal door, dan heb ik op het einde nog 10 extra tips voor jou i.v.m. flexfolie over elkaar aanbrengen.

Ben je nog niet helemaal vertrouwd met wat flexfolie eigenlijk is, welke soorten er zijn en waar je moet op letten als je er koopt, dan kan je best eerst de blogpost Wat is Flexfolie? even doorlezen.

FLEXFOLIE OP HOUT

Wanneer je wil hout bedrukken met tekst, is flexfolie zeker en vast het overwegen waard.  Je hoeft niet te knoeien met transfer tape, want flexfolie zit al op een drager. Je kan de tekst op hout overbrengen door simpelweg de flexfolie tekst op het hout te strijken. Het hecht wonderwel.  Ik vind het ook fijn dat flex minder glanzend is dan gewone vinyl en het ziet er bovendien meer naturel uit wanneer er ook groeven in het hout zitten. Dan lijkt het net een handbeschilderde houten wanddecoratie met tekst.  Of ook leuk kleine blokjes bedrukken als smiley’s 😉

Flexfolie op hout bedrukken

Je kan verbluffende creatieve kunstwerkjes maken door flex op hout te persen. Het beste hout waarop je kan flex folie aanbrengen, is (balsa) multiplex, vurenhout, steigerhout of ayoushout.  

Balsa hout is veelzijdig, milieuvriendelijk en heel licht. Ideaal voor borden en accessoires en zelfs kleine meubelen

Het lijkt erop dat als je een project probeert uit te voeren op zeer glad hout, je het oppervlak best eerst met beits, verf of parketlak op waterbasis behandelt om de flex houvast te geven. 

Voor een meer permanente oplossing, raadt men aan om een beschermende epoxy of polycrylic topcoat te spuiten om ervoor te zorgen dat je flex goed aan het hout blijft kleven.

De stappen om flexfolie op hout toe te passen, zijn dezelfde als voor elk ander materiaal. Wil je weten wat die juist zijn, bekijk de tutorials om flexfolie te persen.

Tekst op Canvas drukken

TEKST OP CANVAS

Zoals je tekst op hout kan overbrengen, zo kan je ook je eigen tekst op canvas drukken met flexfolie. Ik leg je hieronder uit hoe dat in zijn werk gaat. Meer info en handige tips heb ik voor je gebundeld en vindt je in een aparte blogpost over flexfolie snijden, pellen en persen. Zeker de moeite om even uit te checken. Het gaat je leven gemakkelijker maken.

Een belangrijk verschil tussen drukken op canvas en een kledingstuk, is het opvullen van de achterkant van het doek. Dit moet wel opgevuld worden, want anders kunnen we niet voldoende druk geven om te persen. Er bestaan speciale teflon kussens maar je kan ook een handdoek of een t-shirt zodanig vouwen dat hij die lege ruimte opvult.

Vooraleer je ontwerp aan te brengen op het canvasdoek, duid je het midden aan met een potlood. Bepaal ook het midden van je ontwerp door het in 2 te plooien met de niet klevende kanten naar elkaar toe.

Knip een stuk bakpapier en verhit je strijkijzer op de warmste stand.

Positioneer je ontwerp op het doek, leg het bakpapier erover en geef een ferme druk gedurende een 20 à 30 seconden.

Geef de backing enkele ogenblikken om af te koelen en verwijder het dan.

Herhaal dit proces voor elke kleur.

Flex folie aanbrengen op een canvas, is heel leuk om te doen en bovendien kan je zo een heel origineel cadeau maken voor een speciaal iemand. De mooiste flex om op canvas de drukken, vind ik de glitterfolie. Op de foto hierboven, gebruikte ik een leuke quote van libelle. 

FLEXFOLIE OP LEER

Wist je dat je ook flexfolie op leer kon persen? Echt waar! Deze techniek is een leuke manier om lederen geschenkjes, zoals bijvoorbeeld een portefeuille, leren schrijfmap, iphone of ipad cover of tasje te personaliseren.  Wil je graag zo’n een leuk hebbedingetje zelf bedrukken, lees dan zeker verder. Ik vertel je alles wat je moet weten om flexfolie op leer aan te brengen.

Wat heb je nodig :

STAP-VOOR-STAP FLEXFOLIE AANBRENGEN OP LEDER

 1. Maak eerst je ontwerp met de software (in mijn blogpost en video “ leg ik meer in detail uit hoe je dat precies doet)
 2. Vervolgens spiegel je je ontwerp 
 3. Snijd je ontwerp met de snijplotter
 4. Pel dan het ontwerp door gebruik te maken van de pelhaak
 5. Eens je werkje is gepeld, positioneer je het met de klevende kant naar onderen. Zo ligt je tekening weer met de goeie kant naar boven
 6. Gebruik je strijkijzer op de katoen stand en zet de stoom af (best is om hiervoor een strijkijzer zonder stoom te gebruiken. Water kan namelijk vlekken geven en het lederen oppervlak beschadigen)
 7. Neem je strijkdoek of bakpapier om op je ontwerp te leggen en geef er gedurende 10-15 seconden druk op (opgelet geen strijkbeweging maken en enkel verplaatsen)
 8. Trek nu de doorschijnende kant van de folie en klaar is kees!

FLEXFOLIE OP BADSTOF OF HANDDOEK

Eén van mijn salsa vrienden had mij gevraagd om een tekst en namen in flexfolie op een handdoek te persen. Zo had iedereen zijn eigen gepersonaliseerd handdoekje.

Het belangrijkste hierbij is dat de handdoek van 100% katoen moet zijn en dat we flexfolie gebruiken waarbij we een lage temperatuur mogen op toepassen en welke toch goed hecht.

Het proces om flexfolie op een handdoek of badstof aan te brengen is gelijkaardig aan die van andere items.  Ik heb erop gelet dat ik eerst even vooraf perste zodat vocht en kreuken eruit waren. Dan heb ik mijn ontwerp aangebracht en het gedrukt op 160°C. gedurende 15 à 20 seconden.  Deze flex folie is een warm peel. Dus de backing wordt verwijderend terwijl deze nog warm is.

Flexfolie op Handdoek

FLEXFOLIE OP POLYESTER 

Als het gaat om polyester bedrukken, zijn er blijkbaar een aantal zaken waarmee we moeten rekening houden. Deze stof lijkt minder geschikt om te bedrukken dan bijvoorbeeld katoen. Het is gemakkelijker een katoenen shirt met flexfolie te persen dan bijvoorbeeld een polyester shirt bedrukken. Maar ik liet mij zeker niet intimideren en heb dus geprobeerd flexfolie op polyester aan te brengen. Dit zijn de bevindingen.

Tips betreffende temperatuur :

Je wil flex folie aanbrengen, dus heb je hitte nodig om de lijm die op de flex zit, te laten hechten aan de stof. Het probleem hierbij is echter dat sommige meer delicate stoffen gevoelig zijn voor te hoge temperaturen. Je stof kan verschroeien en zelfs smelten. Dus mijn advies hier is om indien mogelijk een hittepers te gebruiken. Met een hittepers kan je de temperatuur beter regelen. Want om polyester te bedrukken mag  je temperatuur niet te heet zijn. In ieder geval minder dan 150°C. Heb je een label in een kledingstuk, volg het informatie op het label. Niet alle polyester is even gevoelig maar je wil natuurlijk geen risico nemen, dus probeer te testen. Wil je meerdere polyester shirts met flexfolie bedrukken, overweeg om er één als test te gebruiken. Of bekijk of het mogelijk is om een monster van de stof te bekomen en start dan met een laagst mogelijke temperatuur (135°C) en druk op een klein stukje van de stof. Is het niet verbrandt, dan zet je de temperatuur 5°C hoger en probeer het opnieuw om zo te zien tot welke temperatuur je kan gaan vooraleer het verschroeit. 

Tips betreffende druk :

Ook de druk die je tijdens een pers beurt geeft is van belang. Om flex correct te laten hechten, heb je hitte én druk nodig

Wanneer je met een lagere temperatuur werkt, moet je de perstijd verhogen. 

Maar teveel van één van beide kan je stof beschadigen. Dus experimenteer ook met de druk. Begin met een lichte druk. Een té hoge druk kan resulteren in een glanzende afdruk die alleen maar erger wordt als je hem probeert weg te strijken.

Normaal pers je gedurende 15 à 20 seconden en nu pers je 25 à 30 seconden.  Gebruik zeker ook een beschermdoek tijdens het persen.

Tips betreffende bescherming:

Een andere kwestie om te bekijken, is de strijkdoek. Deze wordt gebruikt tijdens het aanbrengen van warmte op je transfer en helpt er mee voor zorgen dat je stof niet gaat verschroeien of smelten. Het helpt je kledingstuk te beschermen.

Anderzijds kan die strijkdoek er nu net voor zorgen dat de overdracht niet correct worden uitgevoerd.  Het kan zijn dat het doek onvoldoende warmte doorlaat om het zijn werk te laten doen en om de polyester te bedrukken met flex.

Gelukkig bestaat er een verscheidenheid aan diktes waaruit je kunt kiezen. Best is er ook een paar van uit te proberen.

Over het algemeen werkt een dunne bescherming best met polyester t-shirts. Ze zullen het kledingstuk nog steeds beschermen tegen schade, maar ze zullen niet verhinderen dat de overdracht met succes wordt toegepast.

Sommige mensen leggen een laag dunne stof over het kledingstuk dat ze gaan bedrukken en fungeert dit dan als bescherming. Dit kan werken, maar het vinden van de exacte dikte die je nodig hebt, kan ongelooflijk moeilijk zijn.

Nog een bijkomende complicatie: polyester t-shirts met veel kleurstof erin

Problemen veroorzaakt door het uitlopen van kleuren, kunnen voorkomen op verschillende soorten materiaal, maar het is vooral een probleem met polyester. Het komt het meest voor op stoffen waarvan tijdens de aanmaak een grote hoeveelheid kleurstof is toegevoegd. Mijn tip is om het kledingstuk eerst te wassen.

De grootste problemen zijn meestal met gesublimeerde stoffen. Een manier om te zien of dit risico bestaat, is door naar beide kanten van de stof te kijken. Een t-shirt loopt bijvoorbeeld meer risico als de binnenkant volledig gekleurd is en de buitenkant voorzien is van een patroon.

Bron : heatpresshangout

Het goede nieuws:

Er zijn speciale soorten flexfolie ontwikkeld voor dit soort materiaal. Je moet dus goed opletten bij je aankoop van flexfolie. Ik heb enkele tips voor jou op een rijtje gezet die handig kunnen zijn en die geld kunnen besparen om geen miskoop te doen als je flexfolie aanschaft.

Conclusie : Gebruik de juiste flexfolie

Het succes van polyester bedrukken met flex hangt voornamelijk af van het type flexfolie dat je gebruikt.  Er bestaan veel verschillende soorten flexfolie die echter niet allen geschikt zijn voor het werken met polyester.

Nogmaals, dit komt grotendeels neer op de temperatuur waarop de transfer moet werken. Zoals we al hebben gezien, heeft polyester meestal lagere temperaturen nodig dan andere materialen.

Daarom zijn de beste flexfolies voor polyester, degene die ontworpen zijn om goed te werken bij lagere temperaturen. Zij zorgen ervoor dat de transfer perfect blijft zitten zonder schade aan het kledingstuk te veroorzaken. 

10 TIPS IVM FLEXFOLIE OVER ELKAAR DRUKKEN

 1. Wanneer je een afbeelding hebt uitgesneden met je plotter hebt, knip je met je schaar zo dicht mogelijk tegen de rand van de tekening. Ten eerste : dat bespaart je aan materiaal. Ten tweede : dat geeft je de mogelijkheid om tegelijk meerdere stukken van je ontwerp onder of naast elkaar te leggen. En ten derde : zo vermijd je het risico dat de doorzichtige liner een afdruk achterlaat op je andere lagen flex
 2. Check of je het juiste materiaal gebruikt om te bedrukken: katoen, polyester, nylon of een mix hiervan
 3. Gebruik je nieuw materiaal : doe  eerst een test
 4. Controleer of de temperatuur van je strijkijzer goed staat (katoen of linnen stand of toch de heetste stand dat je materiaal kan verdragen) of de temperatuur van de hittepers
 5. Je kan flexfolie over elkaar aanbrengen. Alleen moet je dan rekening houden met je tijden. Elke laag mag slechts gedurende enkele seconden geperst worden. Dat is omdat de flex wat kan krimpen en dan past je ontwerp niet meer in elkaar! Bovendien zou je onderste laag oververhit raken, als je elke laag de volledige perstijd zou geven. 
 6. Let ook op : Je kan meer kleuren flex over elkaar persen maar je kan niet elk flexmateriaal over een ander aanbrengen (zo kan je geen flexfolie of flockfolie bovenop glitterflex aanbrengen) 
 7. Door je kledingstuk een aantal seconden (3 tot 5’) voor te persen, zorg je ervoor dat het vocht en eventuele kreuken zijn verdwenen
 8. Gebruik altijd een bescherming (een strijkdoek of een bakpapier) bij het persen van meerdere lagen. Zo bescherm je je strijkijzer of de bovenplaat van je hittepers alsook je kledingstuk en de flex zelf. Er kunnen bij het persen van flexfolie ongemerkt minuscule stukjes op de hitteplaat achterblijven die dan bij je volgende pers beurt op je kledingstuk terechtkomen. Dus mijn tip : houdt alles proper door gebruik te maken van bescherming.
 9. Je kan best je werk napersen gedurende 3 à 5 seconden 
 10. Flexfolie moet gedurende 24 uur kunnen uitharden. Dus is het af te raden om het voor die tijd te wassen.

CONCLUSIE:

Dus je ziet, er zijn zoveel meer mogelijkheden om te bedrukken met flexfolie dan enkel een leuk glitter shirt bedrukken. Laat je inspiratie de vrije loop en probeer één van bovenstaande opties uit. Vergeet niet je creatie te delen in de commentaar hieronder, zodat je ook anderen kan inspireren! En zoals altijd, mocht je toch nog een vragen hebben, kun je deze ook altijd hieronder stellen.